Fysiotherapie

De fysiotherapeut is de deskundige als het gaat over het menselijke houdings- en bewegingssysteem. Hij behandelt patiënten die in het dagelijkse leven belemmerd worden in hun (werk)houding en bij het bewegen. Nederland kent ongeveer 16.000 fysiotherapeuten die werkzaam zijn in zelfstandige praktijken, gezondheidscentra, ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeghuizen en - steeds vaker - op de bedrijfsvloer.

 

De algemeen fysiotherapeut behandelt de meest uiteenlopende klachten zoals orthopedische klachten (nek-, schouder- en armklachten, rugklachten, heup-, knie- en enkelklachten) neurologische klachten, aandoeningen van het zenuwstelsel (bijv. M.S., herseninfarct, M.Parkinson ), longaandoeningen – COPD - ( bijv. longemfyseem ), vaatproblemen ( bijv. etalagebenen) en botontkalking (osteoporose). Tevens behandelt de algemeen fysiotherapeut mensen na een hartinfarct of operatie en begeleidt mensen met overgewicht (evt. in combinatie met DMII) om verantwoord meer te bewegen.

 

De behandeling van de fysiotherapeut kan verschillende doelen hebben. Bijvoorbeeld het verbeteren van het bewegend functioneren, het in stand houden ervan en het voorkomen van nieuwe klachten. Soms zal hij ook patiënten begeleiden om met een beperking te leren leven en hem helpen om bijvoorbeeld weer aan het werk te kunnen.