Oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht, als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Dit uit zich vaak in een zwaar gevoel en toename van de omvang van een arm of been. Oedeemtherapie kan met verschillende methoden het oedeem verminderen of toename van het oedeem voorkomen en de patiënt leren omgaan met oedeem.

 

Met de volgende aandoeningen heeft u baat bij oedeemtherapie:

  • Bij Venusoedeem, bijvoorbeeld door spataders, trombose, te weinig beweging (door rolstoelafhankelijkheid of gewrichtsproblemen)
  • Bij lymfatisch oedeem: een verminderde werking van het lymfestelsel of teveel aan lymfevocht (bijvoorbeeld als gevolg van een aangeboren afwijking, infecties, operaties of de bestraling van een tumor)

De oedeemtherapeut zorgt ervoor dat de vochtophoping vermindert en de werking van het lymfestelsel weer verbetert. Hiervoor heeft zij diverse middelen en technieken tot haar beschikking, zoals ademhalingstherapie, oefentherapie, manuele lymfedrainage en compressietherapie (het aanmeten van een 'kous' of zwachtel, zodat het vocht niet meer kan terugkeren). Ook krijgt u leefstijladviezen en voorlichting over hoe u het behaalde resultaat optimaal kunt behouden.

 

Uw oedeemtherapeut

 

  Erica van Eekeren