Echografie

Wat is echografie? 
Echografie is een specialisme binnen de (sport)fysiotherapie. Met echografie, of beter gezegd Musculo Skeletal Ultrasound (MSU), kunnen opnamen gemaakt worden van het houdings- en bewegingsapparaat. Deze techniek wordt dus toegepast om o.a. spieren, pezen, kapsel, banden, zenuwen en bloedvaten weer te geven. Weefselschade na een (sport)blessure is met echografische beeldvorming dus goed en snel te beoordelen. Een aantal voorbeelden van aandoeningen die goed zichtbaar zijn op een echo zijn o.a.:

  • afwijkingen aan de achillespees
  • hielspoor
  • tenniselleboog
  • verkalkingen in pezen
  • spierscheuren
  • slijmbeursontsteking
  • irritatie van pezen

Het voordeel van echografie bij de fysiotherapeut is dat hij een totaalbeeld van de klacht kan maken. Een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek, aangevuld met een echografisch onderzoek bieden een grote meerwaarde voor de diagnostiek in de huidige fysiotherapiepraktijk. Hierdoor kan er een duidelijk behandelplan worden gemaakt.

Wat heeft echografie te bieden?
Echografie biedt tegen lage kosten een snelle methode om diagnostische informatie te krijgen van het bewegingsapparaat. Het onderzoek is gemakkelijk, comfortabel voor de patiënt en kan zo vaak herhaald worden als nodig is. Als de behandelaar het onderzoek uitvoert bij de patiënt ziet hij onmiddellijk de dynamische beelden, dit in tegenstelling tot röntgenopnames en MRI welke slechts statische beelden opleveren. Tijdens een echo diagnostisch onderzoek kan de patiënt actief participeren door aan te geven wanneer en bij welke beweging de klachten toe of afnemen. De behandelaar kan dan direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden welke hij ziet.

Adres

Copernicuslaan 59
2561 VB Den Haag